Română – „Cine tace pare a consimți.”

SCRISOARE DESCHISĂ

catre

Excelența Sa,
Arhiepiscopul Vincenzo Paglia,
Președintele Academiei Pontificale pentru Viață

și

Membrii Academiei Pontificale pentru Viață

„Qui tacet consentire videtur.”

„Cine tace pare a consimți.”
St Thomas More, fost Lord Cancelar al Angliei,1 iulie 1535.

„Personal, nu aș practica sinuciderea asistată, dar înțeleg că medierea legală poate constitui cel mai mare bine comun concret posibil în condițiile în care ne aflăm.” (Subliniere adăugată) Arhiepiscopul Paglia, Președintele Academiei Pontificale pentru Viață, 19 aprilie 2023, într-un discurs la Festivalul Internațional de Jurnalism de la Perugia, Italia.

1. „Cred că Legea 194 este acum un pilon al vieții noastre sociale” (Legea 194/1978 este cea prin care avortul a devenit legal în Italia)… Într-o întrebare ulterioară, intervievatorul i-a cerut Arhiepiscopului Paglia să specifice dacă intenționează să pună in discuție această lege; el a răspuns: „Absolut nu!” [1, 2]

2. „A fost o încercare, și cu siguranță nu una perfectă, de a accepta invitația conținută în Veritatis Gaudium (paragraful 3) la o schimbare radicală de paradigmă în reflecția teologică, sau mai degrabă – îndrăznesc să spun – la „o revoluție culturală curajoasă”. (Subliniere adăugată)
Arhiepiscopul Vincenzo Paglia într-un interviu despre cartea Etica Teologică a Vieții. Scriptura, tradiție, provocări practice. [3]

Arhiepiscopul Paglia susține că înțelege „că medierea legală [cu privire la sinuciderea asistată] poate constitui cel mai mare bine comun concret posibil în condițiile în care ne aflăm”. Legalizarea unui mecanism prin care un medic oferă unui pacient o otravă cu care să se sinucidă nu poate fi sub nici o formă cel mai mare bine comun. Nu există nicio diferență morală între acest mod de sinucidere și un medic sau o asistenta care dau ei insisi cuiva o supradoză de morfină. Excelența Voastră, porunca ”Să nu ucizi” se aplică în egală măsură în ambele situații. În plus, așa-numita “mediere legală” a sinuciderii asistate este doar un pas tactic în procesul de facilitare a legalizării eutanasiei. În practică, sinuciderea asistată va fi văzută de medici ca fiind o ipocrizie morală și îi va deschide spre practica eutanasiei directe.

Comunicatul biroului de presă al Academiei Pontificale pentru Viață din 24 aprilie 2023, publicat în urma indignării justificate a opiniei publice față de poziția adoptată de Monseniorul Paglia, este în sine înșelător, declarând că “Președintele Academiei Pontificale pentru Viață, în deplină conformitate cu Magisteriul Bisericii, își reafirmă ‘Nu’-ul față de eutanasie și sinuciderea asistată” [4], reiterându-și în același timp sprijinul pentru o “inițiativă legislativă” care să precizeze condițiile în care această infracțiune este scoasă de sub incidența legii penale.

Pentru a evita complicitatea, și în lumina absenței unei corecții și a unei scuze fără echivoc pentru această scandaloasă trădare a pacienților vulnerabili, membrii pro-viață rămași în Academia Pontificală pentru Viață trebuie să-i ceară Papei Francisc să-l îl demită pe Arhiepiscopul Paglia, înlocuindu-l cu un președinte care, cu curaj, proclamă fără echivoc învățăturile perene ale Bisericii și ale Sfântului Ioan Paul al II-lea atât cu privire la viață, cât și la protecția juridică a acesteia.

În caz contrar, acești membri pro-viață ar trebui să demisioneze ei înșiși din această instituție discreditată a Vaticanului.

 

“Qui tacet consentire videtur.”
„Cine tace pare a consimți.”

 

 

(1) (Videoclipul nu mai este disponibil) https://www.youtube.com/watch?v=psj8fnte-Dw;  “Nuova Bussola Quotidiana” (NBQ) Youtube channel: https://www.youtube.com/watch?v=CC24DvVl8ds)

(2) https://www.catholicnewsagency.com/news/252147/taken-out-of-context-pontifical-academy-defends-archbishop-paglias-abortion-law-remarks

(3) http://www.vaticannews.cn/en/vatican-city/news/2022-06/archbishop-vincenzo-paglia-pope-francis-interview-theological-et.html

Întrebare din interviu: Faptul că există discuții libere și deschise în carte este un semn de sinodalitate?

Răspuns: “Bineînțeles. Nu există o altă cale, mai ales când este vorba de chestiuni fundamentale precum cele care implică multiplele dimensiuni ale vieții umane. Am urmat o metodă de studiu și de reflecție care ne-a făcut să vedem problemele de bioetică într-o lumină nouă… Este cu siguranță un proces care reflectă spiritul sinodal și climatul în care Papa Francisc dorește ca Biserica să opereze. În timpul atelierului, acest proces sinodal a fost subliniat cu autoritate de către cardinalii Grech și Semeraro.”

(4) https://www.vatican.va/content/francesco/en/apost_constitutions/documents/papa-francesco_costituzione-ap_20171208_veritatis-gaudium.html#_ftn27

Această sarcină vastă și urgentă necesită, la nivelul cultural al pregătirii academice și al studiului științific, un efort amplu și generos pentru o schimbare radicală de paradigmă, sau mai degrabă – îndrăznesc să spun – pentru “o revoluție culturală curajoasă”. Veritatis Gaudium (paragraful 3)

(5) https://www.academyforlife.va/content/pav/en/news/2023/paglia-end-of-life-statement.html

Cu sinceritate, în Hristos,

Dr. Thomas Ward
Președinte

Dna. Christine de Marcellus Vollmer
Vicepreședinte

Dl. Steven M. Mosher
Trezorier